Yvonne og jeg var i 2024 inviteret til at holde Jul i Mariager hos hendes lillebror, men sådan skulle det ikke gå.
Årsagen var, at vi begge var blevet ramt af en virus- og bakterie-infektion længe før Jul, som belastede vores bihuler og slimhinder og gav en grum hoste i næsten 3 uger.
Så hele julehalløjet endte med, at vi skulle helt frem til den 10. januar 2025, før vi fik rapanden konsumeret.
|
Arkivfoto fra Juleaften 2010 |
Den 27. december 2024 var Yvonne stadig hårdt ramt, mens jeg vovede mig ud for første gang i næsten tre uger.
Jeg havde sat EE stævne på Borris Hede. Vejret var mildt, men temmelig diset med varierende sigt mellem 1-2 km og finregn i perioder. Disse små udfordringer klarede "Harboørehabitten" dog uden nævneværdige problemer.
Vi mødtes omkring kl. 9 og tog opstilling på en Rimme midt på heden, hvorfra vi vidste, at der ville være et godt udsyn. I løbet af den første time så vi omtrent 75 kronhjorte, 3 havørne, en håndfuld blå kærhøge og en brud, men ingen ulv.
EE havde familien med og omtrent kl. 10.30 opdagede EE´s yngste MNE, at en gruppe mennesker en ½ km syd for os, stod og kiggede i den samme retning. Vi valgte da at kigge i samme retning og kort tid efter fik vi øje på dagens første ulv langt ude i disen.
Det udløste naturligvis stor jubel på Rimmen, selv om ulven var langt væk og faktisk ret svær at se i disen. Efter en 5-minutters tid gik det op for os, at der faktisk var 2 ulve derude.
Derefter tog begivenhederne fart og lidt før kl. 11 kunne vi tælle hele 7 ulve på én gang og nu var de blot 750 meter væk. Dette fantastiske optrin stod på i en times tid.
|
6 af de i alt 7 ulve ses på dette foto, Borris Hede den 27. december 2024 |
Nytår blev, som så ofte før, holdt hos os i Vejle sammen med PNN. Denne aften plejer vi, traditionen tro, at aftale en 1. januar-fugletur, men i år var vejrudsigten så dårlig, at vi besluttede at aflyse. Det er vist aldrig sket før.
I stedet blev det til en 4. januar-tur hvor Yvonne tog med. Turen gik til Haraldskærfabrik, hvor lokale AB siden den 7. december 2024 havde haft besøg af en mellemflagspætte.
Yvonne og jeg blev hentet af PNN i Vejle den 4. januar 2025 og klokken 08.40 ankom vi til Haraldskærfabrik. Her blev vi mødt af AB i døren og budt inden for. Så kunne vi stå lunt og godt og kigge ud i deres have, mens vi ventede på spætten.
Der gik ikke mange minutter før "The Between Woodpecker" ankom og i den følgende time fik vi flere fine kig på fuglen.
|
Mellemflagspætte ved Haraldskærfabrik, den 4. januar 2025 |
Nu da vi var ved Haraldskærfabrik benyttede vi os af lejligheden til at se om der skulle være en vandstær i Vejle Ås stærke strømfald igennem landsbyen. Det var dér og det var et dejligt gensyn.
|
Vandstær ved Vejle Å i centrum af Haraldskærfabrik, den 4. januar 2025 |
Den 10. januar var vi (igen) inviteret på juleand i Mariager og da vi alligevel skulle køre den lange vej dertil, besluttede vi os for at fortsætte op til sommerhuset den følgende dag. Så kunne vi få renset tagrenderne og samtidig se om der var væltede træer eller anden uorden efter den seneste tids kraftige blæsevejr.
Turen nordpå gik næsten forbi et "landskendt" landsted nær Vrensted, hvor en sjælden hvidstrubet spurv fra Nordamerika havde holdt til siden nytår. Aftenen før vi ville ankomme til landstedet, ringede jeg til ejerene for at høre om vi måtte komme forbi og kigge efter spurven i deres have. Det måtte vi gerne.
Den 11. januar ankom vi til landstedet kl. 09.30 og da var der allerede flere som havde ventet forgæves i en times tid. Først efter ½ time fik vi set spurven. Yvonne fik set den super fint frit fremme i nogle sekunder, men eller var den noget drilsk og meget mere skulky, end jeg havde forventet.
Adfærdsmæssigt mindede den mig faktisk ret meget om en jernspurv, når den fouragerede i bunden af de tætte buske. Og når den fløj fra busk til busk satte den sig aldrig frit fremme. Men måske var vi bare uheldige i den time, vi havde afsat til at være dér.
|
Hvidstrubet Spurv næsten skjult i en busk ikke større end en stor stueplante, den 11. januar 2025. |
Nu er hvidstrubet spurv jo ikke en rigtig spurv, men nærmere en værling. Det kan man forvisse sig om, når man sammenligner med vores hjemlige gråspurv, som vores ældste barnebarn Saga har tegnet til os.
|
Gråspurv i Langå den 14. januar 2025, tegnet af ældste barnebarn, Saga |
Vel ankommet til sommerhuset kunne vi hurtigt konstatere, at alt var i skønneste orden. Så da tagrenderne var blevet rengjort, valgte vi at køre til Hirtshals for at se om vi kunne være heldige og se den eneste tilbageværende toplærke i Danmark. Det gjorde vi mange gange forgæves sidste år, men denne gang lykkedes det.
Toplærke gik i dens foretrukne "steppelandskab" over for det faldefærdige Sømandshjem ved havnen. At vi fandt den lige netop dér kan vi takke lokale CJ for, da hun kort før vi ankom havde rapporteret den derfra i dofbasen.
|
Toplærke ved Sømandshjemmet i Hirtshals, den 11. januar 2025 |
Jeg så min første toplærke i Danmark den 7. december 1970. Det var ved havnen i Hvide Sande hvor der dengang ynglede to par. Det var i området umiddelbart nord for indsejlingen, som i dag er helt udbygget til "Nordhavnen".
Toplærken indvandrede til Danmark i første halvdel af 1800-tallet og omtales første gang som ynglefugl i Sønderjylland omkring 1850.
I Atlasundersøgelse 1971-74 var der 268 ynglepar i Danmark. I den næste Atlasundersøgelse i 1993-96 blev bestanden opgjort til 50 ynglepar. I rapporten fra dengang, Fuglenes Danmark (1998), kan man bl.a. læse følgende: "Den danske toplærkebestand synes at være hastigt på vej mod sit snarlige og endelig sammenbrud...Det må derfor forventes, at arten i løbet af en relativ kort årrække vil uddø som dansk ynglefugl". Siden 2002 har toplærken kun ynglet i Hirtshals.
I de sidste 20 år har vi hvert år talt om, at det meget snart må være slut med ynglende toplærke i Danmark. Den tid er måske kommet nu og det er faktisk lidt trist at tænke på.
I morgen genindsættes Donald Trump som præsident i USA. Hvordan kunne det dog gå så galt!
Godt nytår.