torsdag den 1. august 2024

Juli med Søpapegøjer i Vejle Fjord

Med udgangen af juli blev ringen sluttet i mit første årshjul som efterlønner. Tiden er fløjet afsted og jeg fristes til at bruge klichéen om, at jeg aldrig har haft så travlt som nu. 

Det er naturligvis noget sludder, for i virkeligheden har jeg blot udskiftet mit arbejde som biolog i Vejle Kommune med min fritidsbeskæftigelse som ornitolog. 

I juli måned har jeg dækket fugletrækket ved Rosenvold Pynt med 16 dages morgen- og formiddagsobs. Det svarer i runde tal til 25 timers feltarbejde om ugen. Det er da meget godt gået som 65 årig, tænker jeg.

Men lad mig starte med en 3-dages cykelferie 8.-10. juli på Als med Yvonne, hvor vi skulle teste Yvonnes nye cykel, vores nye cykeltasker og os selv. Alt klarede testen. Vi boede på sydkysten og valgte at holde cykel-fokus på øst- og nordkysten, for kommer man bare lidt væk fra vandkanten på Als, så er der altså overraskende lidt natur.

Taksensand Fyr kan ses langs Alsstien på østkysten af Als, den 8. juli 2024

Første dag fulgte vi Alsstien fra Fynshav og nordpå. Stien er nok mest tænkt som en vandresti og flere steder var vi udfordret af, at stormen fra øst i oktober sidste år havde forårsaget stor kysterosion. Det betød at stien flere steder var drattet i havet.

Alsstien er drattet i havet en del steder, Østals den 8. juli 2024

Når nu var vi på Als skulle vi naturligvis forbi Tontoft Nakke på nordspidsen, hvor der ind imellem ses gode fugle på træk. Vi så nu ikke så meget ud over nogle Alke og Sortstrubet Bynkefugl, men fine omgivelser til at kigge fugletræk fra. Læs: altid medlys over havet i modsætning til forholdene ved Rosenvold.

Yvonne holder cykel og betragter strandengen ved Tontoft Nakke den 9. juli 2024

Da vi kom hjem fra Als var vadefugletrækket godt i gang ved Rosenvold. I år sås flere trækkende Krumnæbbet Ryle end sædvanligt og allerede den 14. juli sås trækkende Lærkefalk. 

Krumnæbbet Ryle med to Almindelig Ryle ved pynten den 12. juli 2024

Men ellers var juli en stille måned og der var langt imellem "snapsene", men så er det desto mere skønt, når der er fine almindelige ynglefugle, som kan holde modet op på en stille morgenobs.
 
I hele juli sås Grønspætte daglig med op til 3 fugle og Torniriskernes mangfoldighed af stemmer fik os dagligt op af stolen, for hvad var nu det for et underligt fuglepip vi hørte dér...nååå - Tornirisk selvfølgelig.

Tornirisk yngler ved Rosenvold og nyder her morgensolen ved Pynten, 3. juli 2024

Den 12. juli blev en særlig havpattedyr-dag ved Rosenvold, hvor en Delfin sås svømmende mod vest. Jeg så den desværre ikke særligt godt og kunne derfor ikke artsbestemme den sikkert. Dagen efter blev et Øresvin kaldet "Skywalker" videofilmet længere inde i fjorden ved Holtser Hage, så mon ikke det var den jeg så. 

Skywalker er et kendt Øresvin fra Skotland, som i en længere periode har opholdt sig i Thyborøn-kanalen. I juli var den taget på turné langs Østjyllands kyst og herunder blev det altså også til et smut ind i Vejle Fjord.

Senere på dagen var der uro i vandoverfladen og pludselig dukkede en Gråsæl-han op med en stor fladfisk i gabet. Gråsælen er fåtallig ved Rosenvold, men det er dog for intet at regne i sammenligning med fladfisken, hvis man da kan fæste lid til historien om den sidste fladfisk i Vejle Fjord, som er vist gentagne gange i medierne.

Nu skal du ikke tro, at jeg mener Vejle Fjord er i en god miljøtilstand, for det er bestemt ikke tilfældet. Men i min opfattelse af verden, så skal fokus fastholdes og alene rettes imod de menneskeskabte belastninger af vores vandmiljø. 

Glem alt om at rette skytset mod andre dyrearter end mennesket selv og lad småhvaler, sæler og skarver æde af de fisk, som de altid har gjort - de kan ikke andet.

Gråsæl-han med den måske sidste fladfisk i Vejle Fjord, den 12. juli 2024

Tilbage til fuglene og månedens store overraskelse. Tidligt om morgenen den 17. juli 2024 kl. 06.30 kom en lille alkefugl trækkende mod øst ret tæt på kysten. Straks jeg fik den i teleskopet stod det klart, at det var en adult Søpapegøje også kaldet Lunde. Fuglen blev fulgt indtil den langt mod øst mødte en Alk/Lomvie og gik til rast med denne. Lunden var i fuld sommerdragt, så vidt jeg kunne bedømme.

Dem 18. juli sås uventet tidligt en trækkende 1K Sortstrubet Bynkefugl og det blev optakten til en lidt varmere periode. I dagene der fulgte sås pænt træk over fjorden af vadefugle og terner, samt lokalt gode arter som Sortterne, Dværgmåge og Sølvhejre. 

Den største trækdag var den 26. juli med hele 198 Lille Kobbersneppe og 1078 Hav-/fjordterner. Det var klar dagsrekord for Lille Kobbersneppe og næststørste dag nogensinde for ternerne ved Rosenvold Pynt.

TK og PNN arbejder flittigt mens en varmfront med fjer-/slørskyer? nærmer sig fra SW, 18. juli 2024

Den 22. juli kunne vi på stor afstand følge 58 bevaringsværdige sejlskibe gøre klar til "Fyn Rundt". Jeg ved ikke så meget om sejladsen og de deltagne skibe, men jeg ved, at skonnerten Martha med hjemsted i Vejle og åledrivkvasen Concordia med hjemsted i Holbæk, var blandt de deltagne skibe. Det var et flot syn.

Sejlene er sat til Fyn Rundt for Bevaringsværdige Sejlskibe, den 22. juli 2024

Den 27. juli kl. 06.45 var der igen Lunde i fjorden. Da opdagede jeg en lille alkefugl indtrækkende fra øst og hurtigt stod det klart, at det var en Lunde. Jeg defaultede den straks til at være den samme fugl, som jeg havde set 10 dage tidligere, men det viste sig at være en fejl. 

En nærmere granskning af fuglen afslørede nemlig ret hurtigt, at næbbet ikke var fuldt udviklet som på en adult Lunde i sommerdragt. Så medmindre jeg tog fejl af næbbet 10 dage tidligere, eller næbbet på Lunde kan skifte fra yngledragt til vinterdragt (skrumpe ind og miste meget farve) på blot 10 dage, ja så har der været to forskellige Lunder i Vejle Fjord i juli 2024. 

Bemærk den højtliggende rumpe. Lunde 2K+ ved Rosenvold den 27. juli 2024

En video fra den 27. juli kan ses ved at klikke her. Hvis det kniber med at se det er en Lunde kan du pudse brillerne, sætte visningshastigheden ned og øge opløsningen til HD. Hvis du da tydeligt kan se det er en Lunde, er du dygtig, men jeg vil tro, at du nok kun kan se en lille hvidkindet alkefugl til højre i sammenligning med en større alkefugl til venstre og så er du godt på vej.

Det er sjældent at se Lunde i Vejle Fjord om sommeren, men ikke helt ukendt. Tidligere har jeg fundet og dokumenteret Lunde i både juli og august i Vejle Inderfjord nær ved Vejle Havn. Det drejer sig bl.a. om en 2K om aftenen den 28. juli 2004 og en flok på 3 (ad. + 2 immatur) i perioden 13. august - 18. september 2005.

Lunde 2K Vejle Inderfjord den 28. juli 2004

Lunde 2 immatur + 1 adult, Vejle Inderfjord, den 13. august 2005

Hvor Lunderne kommer fra og hvor de skal hen, ja det ved vi desværre ikke noget om. Men at de kommer til Vejle Fjord på dette tidspunkt af året er måske ikke så mærkeligt, for da kan der være rigtig mange småfisk i fjorden. Så måske er forklaringen bare så simpel, at nogle få Lunder har lært, at det kan betale sig, at følge stimerne af småfisk ind i Vejle Fjord.

I år var vandspejlet blinkede af små springende fisk den 17. og 30. juli hvor fjorden var helt rolig. Disse dage sås også mange Marsvin og store måger. Der kan også have været mange småfisk andre dage med mere uroligt vand, men da ser vi ikke småfiskene. 

Den 27. juli blev obsen kort ved Rosenvold, for den dag havde Yvonne og jeg aftalt, at tage en tur til Borris Hede. Vi skulle kigge efter Slangeørne og Ulve og kl. 09.15 trillede vi ind på heden.

Det blev en hyggelig dag i godt selskab med mange gamle bekendte fra nær og fjern. Kort efter vores ankomst fik vi set to Slangeørne, et par Hedehøge og efter knap 5 timers venten kom forløsningen da MT råbte ULV. Vi fik alle set den fint af to omgange og alle var glade.

Ulv i varmeflimmer i det storslåede landskab på Borris Hede Skydeterræn, den 27. juli 2024

Det var i hovedtrækkene juli 2024, men inden jeg slutter helt, er her et link til en video med mine nye små og lynhurtige venner ved Rosenvold Pynt - Klik her for at se videoen.

Kom bare an August - vi ses derude.