tirsdag den 1. oktober 2024

September 2024 næsten til glemmebogen

Ligeså opmuntrende juli og august har været, ligeså nedslående var september. For på trods af stor indsats i felten, spillede det slet ikke, når jeg da lige ser bort fra første og sidste dag i måneden.

Det blev til 17 obs-dage ved Rosenvold indtil Yvonne og jeg drog til Nordjylland den 23. september. Men selv i Skagen var der ret tyndt sidst i september, når nu man ved, hvor godt det kan være.

Generelt har det været sløjt med småfugletræk og det gælder såvel de nat- som dagtrækkende småfugle. Er det mon en ny tid vi ser ind i, eller er det blot lokale vejrforhold som har gjort udslaget. Det kan kun de kommende år give os svar på. 

Vejret i september var ikke til Rosenvold og gode trækdage blev det slet ikke til for mig. Vejr og vind i september var præget af alt for meget varme og vinde fra den østlige sektor. Selv om østlige vinde kan være ok til træk (bortset fra dagtrækkende småfugle), så var varmen nok den helt store show-stopper.

Men pyt med det, det var nok en enlig svale eller som man synger i en gamle vise, så kommer der altid en sporvogn og en...til.

Den 1. september trak en Steppehøg tæt forbi obs-posten ved Rosenvold og den langtidsstationære Søpapegøje viste sig igen igen. 

En pædagogisk video af den lille Søpapegøje sammen med en markant større Alk, kan ses ved at klikke her

Steppehøg 2K han trak forbi Rosenvold den 1. september 2024

Derefter kom der mange "lange" tomme dage og eneste lyspunkt i den første uge var en leucistisk 1K Hættemåge den 7. september. Den var så fin i dragten, at den kunne lede tankerne hen på den unge Ismåge i Hanstholm havn, for snart alt for mange år siden.

Leucistisk 1K Hættemåge trak øst den 7. september 2024

Den 10. september så vi to unge Sorthovedet Måge trække vest og dermed nåede vi en årstotal på tre, ligesom i året før.

Sorthovedet Måge 1K trækkende vest, den 10. september 2024

Den 15. september blev jeg mødt af Sø-røg over fjorden og senere samme dag viste Søpapegøjen sig igen frem og denne gang på ret tæt hold. 

Sø-røg over Vejle Fjord ved Rosenvold den 15. september 2024

Søpapegøje 2K+ ved Rosenvold den 15. september 2024

Som tiden er gået, er jeg blevet usikker på om det var en helt gammel Søpapegøje, jeg så den 17. juli, for jo tættere på, jeg får set den langtidsstationære immatur-fugl, jo mere synes jeg den kan ligne en helt gammel (adult) i forbifarten. Så måske har der i virkeligheden blot været een Søpapegøje i mundingen af Vejle Fjord i perioden fra den 17. juli til 19. september. 

Hermed slutter min Søpapegøje-følgeton. Du kan se en sidste video fra den 15. september 2024, ved at klikke her

Den sidste september-uge er Yvonne og jeg gået i krig med beskæring af birketræer, så vi er klar til at følge rovfugletrækket øst om matriklen i foråret 2025.

Før beskæring af birketræer 27. september 2024

Efter beskæring af birketræer 27. september 2024

Jeg vil slutte af med en lille "perle" fra vores have i Lodskovvad på september måneds sidste dag. I et øjebliks stilhed i forbindelse med kløvning af brænde, hørte jeg pludselig en serie velkendte kald fra en meget ivrig Hvidbrynet Løvsanger.

Lyden kom fra det sydøstlige hjørne af haven og Yvonne og jeg hastede straks derhen i håb om at få et glimt af fuglen, men den var som sunket i jorden.

Jeg gik tilbage til brændearbejdet og Yvonne gik i køkkenet for at lave en kop kakao. For et "Bryn" i haven skulle naturligvis fejres på behørig vis, selv om vi blot havde hørt den. 

Men midt i alt dette kaldte "Brynet" heldigvis igen og denne gang fik vi set den godt, fik fotos og en optagelse af stemmen. 

Alt var godt og september måned 2024 var hermed tilgivet. Foto kan ses herunder og du kan høre "Brynet" kalde ved at klikke her




Hvidbrynet Løvsanger i vores have i Lodskovvad, den 30. september 2024

Vi ses derude i oktober til nye glimt af virkeligheden.