fredag den 19. november 2021

Danmarks seneste Grå Fluesnapper

5. november 2021

Den 5. november 2021 kl. ca. 13.00 fandt Yvonne og jeg den, ifølge dofbasen, seneste Grå Fluesnapper Muscicapa striata set i Danmark til dato. Fuglen opholdt sig ved den måske ulovlige parkering ved Ellekrattet og var så vidt jeg ved stationær til mørkets frembrud. Den næste dag var den væk.

Efter Yvonne og jeg forlod Ellekrattet forsøgte Simon Siggaard Christiansen fra Skagen Fuglestation at indfange fuglen for at tage mål og en blodprøve fra fuglen til DNA-analyse. Det mislykkedes desværre, men de gjorde et prisværdigt forsøg. 

Grå Fluesnapper Muscicapa striata er for nylig blevet splittet i to arter, hvor den nye art hører til i det vestlige Middelhav. Den nye art er "Tyrrhenian" Fluesnapper og består af to racer M. tyrrhenica og M. t. balearica. Splittet har ført til en større interesse for at kunne adskille de to arter fra hinanden, i håb om at kunne dokumentere et nyt fund uden for arternes normale udbredelsesområde. 

"Tyrrhenian" Fluesnapper er ikke truffet i Skandinavien endnu, men det anses for at være en mulighed. Og det er netop hvad de "fisker" efter i Finland, hvor der er fundet en mulig kandidat den 14. november 2021. Den finske fugl blev indfanget og ringmærket og en blodprøve blev taget for DNA-analyse. Et svar derfra er ventet med en vis spænding.

Selv om det ikke lykkedes at indfange vores fugl i Ellekrattet, for at tage mål og blodprøve, er jeg dog overbevist om, at det var vores hjemlige art, hvilket jeg kort vil forsøge at redegøre for herunder.

Inden du læser videre skal du være klar over, at dette er helt nyt område for mig. Derfor vil jeg også sætte pris på, hvis du kan kvalificere min analyse, så vi alle kan blive klogere på, hvordan vi fremover kan adskille de europæiske grå fluesnapperarter fra hinanden.

Grå Fluesnapper, Ellekrattet den 5. november 2021. Bemærk at svingfjersprojektionen svare til tertiærlængden og at stribningen på issen overvejende er sort på grå baggrund og kun med ganske tynde og svage hvidlige striber forrest på issen. Disse karakterer peger alle i retning af vores hjemlige art Grå Fluesnapper M. striata.


Skillekarakterer mellem Grå Fluesnapper og "Tyrrhenian" Fluesnapper (racen balearica) er som følger:

Kilde: Seán Ronayne, 2019: Identifying vagrant Mediterranean Flycatchers in Catalunya. Birdguides 20/06/2019. www.birdguides.com 

Aflæsning af vingeformel er nok et af de stærkest skillekarakterer mellem de to arter, hvilket er beskrevet i Viganò, M., Corso, A., Illa Llobet, M. and Starnini, L. 2019, Identification of Mediterranean Flycatcher. Dutch Birding. Artiklen beskriver også nominatformen af "Tyrrhenian" som nok er den race der ligger tættest på Grå Fluesnapper. Klik for Link til artiklen 


Grå Fluesnapper, Ellekrattet den 5. november 2021. I visse belysninger brænder bryststribningen næsten helt ud og derfor skal tolkning af stribning/ikke stribning efter min opfattelse fortolkes med stor forsigtighed fx hvis der kun foreligger enkelte og/eller dårlige foto.

Grå Fluesnapper, Ellekrattet den 5. november 2021. Her ses spidserne af p2 og p3 (længste fjer) på venstre vinges underside. Overføres afstanden mellem disse spidser til højre vinge er det tydeligt at p2 falder mellem p4 og p5 og tættest på p5. Et klart tegn på at fuglen er en helt almindelig Grå Fluesnapper på et helt usædvanligt tidspunkt.

Grå Fluesnapper, Ellekrattet den 5. november 2021. På dette foto ses ligeledes at p2 omtrent falder mellem p4 og p5, men her ser det for mig at se ud til at den falder tæt på p4. Det må betyde at der også her skal udvises en vis varsomhed med at konkludere. En fugl i hånden er bedre end...du ved nok.

Grå Fluesnapper, Ellekrattet den 5. november 2021. Selv om belysningen på undervingedækfjer ikke er helt optimal er det dog tydeligt at de ikke er hvide. Igen et klart tegn på at det er en almindelig Grå Fluesnapper.


Udover de ovenfor omtalte to fund har der i vores nærområde i november i år været et fund af Grå Fluesnapper på det sydlige Fanø den 2.-3. november og et fund på Helgoland den 4.-10. november, hvilket i begge tilfælde også er højst usædvanligt...eller er det mon tegn på nye tider...?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar