søndag den 1. oktober 2023

Det er blevet lørdag hver dag

Hver dag jeg vågner ved jeg at jeg har fri i dag og jeg ved også at jeg har fri i morgen. Deraf kan jeg med stor tilfredshed udlede, at hver dag må være lørdag og sådan har alle mine dage været lige siden jeg gik på efterløn med udgangen af juli i år.

Med andre ord har jeg fået meget mere tid til fuglene og fra anden halvdel af juli til starten af september har jeg kunnet være ved Rosenvold i 29 af dagene for at følge fuglenes efterårstræk.

Rosenvold har siden jeg flyttede til Østjylland i 1998 været et af mine foretrukne træksteder om efteråret. Men aldrig har jeg kunnet dække det tidlige træk i juli og august så tæt som i år og det har givet mange fine oplevelser og store overraskelser. 

Det var i øvrigt Morten DD der den 30. august 1991 opdagede Rosenvold som træksted, og tak for det. Det var vist dagen før han drog fra hjemstavnen Vejle til Århus for at studere biologi på AU.

Nævnes skal særligt to trækdage i år, den 29. juli med 3321 trækkende hav-/fjordterner og den 6. august med 8580 trækkende sortænder. De tidligere største dagstotaler for disse arter var 268 hav-/fjordterner og 985 sortænder, så altså omtrent en tidobling i år! 

Yvonne og Morten DD ved Volden 4. september 2023 hvor årets tredje steppehøg trak forbi

Normalt får jeg set 1-2 nye (for mig) fuglearter ved Rosenvold på et år. Men det stak helt af i år hvor det blev til hele 7 nye arter: Dværgterne (16/7), Temmincksryle (11/8), Kaspisk Måge (16/8), Vendehals (20/8), Høgesanger (20/8), Balearskråpe (27/8) og Rovterne (2/9). Dertil Undulat 24/8 men den var nok sluppet ud af et voliere på Rosenvold Camping. Af disse var Temmincksryle, Høgesanger og Balearskråpe aldrig tidligere set på lokaliteten.

Af andre særligt bemærkelsesværdige fund i år kan næves Almindelig Skråpe (30/7), Lille Kjove (19/8) og tre Sorthovedet Måge (3/9). Dertil sås Mallemuk tre gange i perioden 11-24. august.

Balearskråpe ved Rosenvold 30. august 2023

Balearskråpen blev en regulær crowd-puller og måske flere end hundrede fuglefolk kom til volden for at se efter den. Fuglen blev opdaget af KW den 27/8 hvor vi kun var en lille skare, der havde glæde af fuglen. Derefter sås den ikke før PNN og jeg genfandt fuglen den 30/8. Allerede samme dag begyndte folk at strømme til. Fuglen sås af særligt mange tilrejsende fra nær og fjern den 31/8 og det var sidste dag den sås. Den 1. september gik mange desværre forgæves.

De første twitchere spejder i alle retninger og gik der fra med smil på læben, 30. august 2023

Og her de mange der desværre måtte spejde forgæves den 1. september 2023

Lad mig slutte denne lille beretning fra det tidlige efterår ved Rosenvold med et foto af en af i alt tre unge steppehøge ved Rosenvold i år. Det er rekord for stedet for denne tidligere meget sjældne art i Danmark. I dag ses den regelmæssigt i Danmark både forår og efterår og i stigende antal.

Ung Steppehøg kom fint forbi til glæde for mange gæstende fuglefolk den 3. september 2023

Den 10. september drog Yvonne og jeg op til vores sommerhus i Lodskovvad og mine næsten daglige morgenobs blev derfor henlagt til Grenen som jeg besøgte i 13 af dagene indtil udgangen af september.

Kuplen, Danmarks sidste daglige morgenobser og Generationskløften 14. september 2023

Trækket i Skagen har været moderat og vel lidt mindre end forventet, men det skal nok tilskrives det alt for varme vejr for årstiden. September har vist sig at være den varmeste nogensinde mål i Danmark.

Men på trods af det, så har Skagen leveret mange gode fugleoplevelser og som altid også et par arter fra den øverste hylde. Men fra hylden derunder skal dog først lige nævnes fine arter som Islom, Sodfarvet Skråpe, Stor Stormsvale og Hvidbrynet Løvsanger.

Hvidbrynet Løvsanger ringmærket ved Kabeltromlen 25. september 2023

Udover den ringmærkede Hvidbrynede Løvsanger hørte vi en fugl kalde en enkelt gang fra Verdens Ende den 24.september. Hvidbrynet Løvsanger er en lille fin juvel fra Sibirien som jeg så første gang den 15. oktober 1973, hvor SEP, EE og jeg fangede en under ringmærkning ved Nr. Lyngvig Fyr. Dengang var det så sjælden en fugl i Danmark, at vi fragtede den på en MZ´er (motorcykel) til en professionel fotograf i Hvide Sande.

I dagene 23.-26. september så og især hørte vi dagligt en Himalayasanger fra Verdens Ende. Det var blot tredje fund i Skagen. Fuglen sås kun kortvarigt den første dag og igen i ca. en halv time den sidste dag. I de to mellemliggende dage så vi slet ikke fuglen, men hørte den kalde en del. I starten troede vi at det drejede sig om en Lundsanger, men sidst på dagen, den første dag, stod det dog klart for os, at det kun kunne være en sjældnere og helt usædvanlig tidlig Himalayasanger. Normalt dukker den art først op i NV-Europa efter midten af oktober.

Fuglen kaldte i perioder og kan høres ved at klikke her

Det er det tidligste fund nogensinde i Danmark og vist nok også den hidtil eneste i NV-Europa i år.

Himalayasanger Verdens Ende den 26. september 2023

Den sjældneste fugl i Skagen dukkede op den 28. september og blev set dagligt måneden ud af mange tilrejsende folk. Fuglen er efter alt at dømme en ung Østlig Gul Vipstjert og kaldet Alaskavipstjert. Om Alaskavipstjert skal regnes som en race af Gul Vipstjert eller som en selvstændig art er så vidt jeg ved stadig genstand for diskussion. Men uanset hvad var det en super fin og lærerig fugl som minder om en mellemting mellem Citronvipstjert og Gul Vipstjert både hvad angår udseende og kald. 

Fuglen kaldte flittigt og kan høres ved at klikke her

Der er indsamlet en lort og en DNA-analyse af den vil efter min bedste overbevisning vise, at fuglen tilhøre en af de østlige gule vipstjerter. Det kan føre til at Alaskavipstjert bliver fugleart nr. 501 set i Danmark gennem tiderne.

Sandsynlig Alaskavipstjert Grenen den 28. september 2023

Efterårstrækket følges fortsat næsten dagligt i oktober/november, for det er jo lørdag hver dag. Vi ses derude...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar