Overskriften er naturligvis inspireret af Henrik Nordbrandts finurlige digt: "Året har 16 måneder". Digtet er fra 1986 og afspejler ganske fint min oplevelse af november dengang - som en lang, mørk og slidsom måned i skarp kontrast til oktobers smukke efterårsfarver og mange spændende fugle.
I dag er det imidlertid blevet noget anderledes, for i takt med de klimatiske ændringer er november godt på vej til at blive "det nye oktober", hvor alt kan ske inden for vores snævre fugleoptik. Paradoksalt nok var november i år usædvanlig våd og sluttede bidende koldt med de lavest målte temperaturer for måneden i 30 år. Men fuglene kvitterede alligevel.
Den første uge i oktober tilbragte jeg alene i sommerhuset og næsten dagligt var jeg på Grenen, hvor periodens bedste observation blev en Spækhugger den 1. oktober. Det var, så vidt jeg ved, blot den anden observation fra Grenen i år. Dagen bød i øvrigt også på ankomst af Ringdrossel og Lapværling og et pænt indtræk af småfugle. Dagen efter kunne Skagen Fuglestation fremvise årets anden ringmærkede Hvidbrynet Løvsanger.
|
Hvidbrynet Løvsanger fremvist ved Kabeltromlen, den 2. oktober 2023 |
I løbet af ugen hørte vi næsten dagligt Hvidbrynet Løvsanger på Verdens Ende og tænkte at det måske var forskellige fugle. Den 5. oktober så vi for første gang et "bryn" så godt, at vi kunne se den var ringmærket. Først da gik det op for os, at det med stor sandsynlighed var den ringmærkede fugl fra den 2. oktober vi havde hørt alle dagene.
Du kan høre den hvidbrynede kalde ved at klikke her
|
Hvidbrynet Løvsanger med ring ved Verdens Ende, den 5. oktober 2023 |
Den 2. og 5. oktober bød på henholdsvis 1 og 2 Lille Kjove på Grenen og samlet fik jeg set 5 fugle i dette efterår. Det var mange for mig efter flere nul-år.
Den 6. oktober blev min sidste dag på Grenen i oktober, hvor en meget fin Hvidnæbbet Lom rastede ganske tæt på kysten og sås fouragerende i 20 min. ud for Verdens Ende. Det sker kun sjældent, at vi ser Hvidnæbbet Lom raste og fouragere ved Grenen.
Det blev i øvrigt også den eneste storlom i den første uge af oktober og den 7. oktober kørte jeg sydpå og overlod hele pivtøjet til Danmarks sidste daglige morgenobser på Verdens ende.
|
Danmarks sidste daglige morgenobser på Verdens Ende, oktober 2023 |
Den 8. oktober stemplede jeg ind på kontoret ved Rosenvold Pynt. Det var der også en hel del andre der gjorde og det skulle vise sig at være en rasende god idé. For dagen bød på det største musvågetræk, der nogensinde er registreret ved Rosenvold, med hele 516 fugle trækkende mod sydvest. Desværre var jeg nødsaget til at forlade stedet før det helt store ryk af fugle, så jeg så blot de første 184 af fuglene. Dagen bød i øvrigt også på over 8000 trækkende ringduer.
|
Der spejdes i alle retning før musvågetrækket for alvor gik i gang, Rosenvold Pynt, den 8. oktober 2023 |
Møgvejr i oktober er drosselvejr og det blev den 13. oktober endnu et godt bevis på - og det på trods af at vinden var frisk fra sydøst, hvilket normalt ikke er optimalt for drosler eller andre småfugle ved volden. Vejret var denne dag helt overskyet fra morgenstunden og samtidig nærmede der sig langsomt et ret massivt regnvejr fra sydvest. Ved Rosenvold Pynt var der helt tørt indtil kl. 8. Derefter støvregn, som lidt senere blev afløst af finregn og fra kl. 10.30 blev det til regulær regn.
Ved min ankomst var der ikke mange fugle i hverken krat eller i luften og ude over fjorden var der ligeledes meget tomt. Men lige som det begyndte at støvregne, kom droslerne dumpende ud af de lave skyer og det blev de ved med i tusindtal indtil kl. 10.30, hvor næsten 12000 drosler var trukket mod sydøst. Sjagger dominerede luftrummet med 8520, hvilket var ny dagsrekord ved Rosenvold, efterfulgt af Vindrossel med 3270. Dertil en enkelt Ringdrossel og få Mistel- og Sangdrosler.
Efterårsferien 14. - 21. oktober faldt i år sammen med Lyngvigbandens årlige efterårstur eller var det mon omvendt. I hvert fald slog Lyngvigbanden lejr i Hjerpsted i det Sydvestlige Jylland i den samme uge. Der var desværre afbud fra ABB og banden bestod derfor kun af EE, PLAF, UEM og ASF. Humøret var helt i top og forventningerne var som altid tårnhøje.
|
EE, UEM, PLAF og ASF, Margrethekog, den 17. oktober 2023 |
Vi lagde ud med et par dage med stormende kuling fra vest afløst af tre forholdsvis rolige dage midt på ugen. Fra og med torsdag sluttede vi af med stormende kuling fra øst og ubønhørligt meget regn. Ikke lige frem den bedste opskrift til at kigge på fugle i det pandekageflade Sydvestjylland.
Og lad det være sagt med det samme, Lyngvigbanden var en skygge af sig selv og selv om vi så over 100.000 fugle i løbet af ugen, så lykkede det ikke at finde noget usædvanligt. Vi sled og slæbte, men lige lidt hjalp det. Det mest usædvanlige vi fandt, var trækkende Sule ved Hjerpsted og trækkende Lomvie ved Højer Sluse. Ak og Ve, men humøret og humoren fejlede heldigvis ikke noget.
|
ASF og EE ser på køer i Margrethekog, den 17. oktober 2023 |
Den 16. oktober var nok dagen, hvor vi skulle have fundet noget rigtig godt i det Sydvestjyske. Vi startede dagen ved Emmerlev Klev og fandt Ringdrossel i det yderste krat. Var det ikke for en melding om en sjælden tornskade på Mandø, kunne det nok være blevet til mere, for det lugtede fælt af hit.
Vi valgte dog hurtigt at sætte kursen mod Mandø fremfor at lede videre ved Emmerlev Klev. Tornskaden var på plads og hurtigt fik vi gode foto af den korte yderste halefjer og derefter var landets tredje fund af en Brun Tornskade ikke længere til diskussion. EE og PLAF fik begge en ny DK-art.
|
Brun Tornskade vest for Mandø Kirke, den 16. oktober 2023 |
Kort før vi skulle forlade Mandø, pga. stigende tidevand, fandt EE en afvigende Gransanger nær Æ Towt, der desværre var helt tavs. Fuglens udseende forvirrede os og vi vaklede imellem om det var en Gransanger eller en Løvsanger, for der var noget som ikke helt stemte. Først da fuglen var fløjet væk efter 5 minutter, tænkte vi på, om det måske kunne have været en helt umulig Iberisk Gransanger.
|
Umulig (tavs) Gransanger til glemmebogen ved Æ Towt, Mandø, den 16. oktober 2023 |
I løbet af de følgende dage blev vejret stadig dårligere med tiltagende vind fra øst og med hyppige regnbyger. Den 20. oktober om morgenen var det stormende kuling. På vej til Højer denne morgen kunne vi konstatere, at der var ankommet i titusindvis af bramgæs til området mellem Hjerpsted og Højer. Gæssene var nok sultne efter deres lange rejse hertil fra det nordlige Rusland og i det allerførste morgenlys, stred de sig lavt imod den kraftige østenvind ind til til de grønne efterårsmarker for at søge føde.
Det blev vores sidste dag i det Sydvestjyske på grund af det helt umulige vejr og det betød, at vi tog hjem en dag tidligere end planlagt. Det er aldrig sket før i Lyngvigbandens mere end 25 årige lange historie!
Som varslet af vejrprofeterne blev natten til den 21. oktober til et regulært uvejr og flere steder blev der målt vindstød af orkanstyrke fra øst. Det medførte den værste stormflod i mere end 100 år ved nogle af de østvendte kyster. Høj vandstand og bølger anrettede, i løbet af natten, store skader på havne og lavtliggende boligområder i Sydøstdanmark.
|
Rosenvold Pynt set mod øst, den 22. oktober 2023 |
I det aftagende uvejr om morgenen den 21. oktober var jeg naturligvis på plads ved Rosenvold Pynt før daggry, for efter uvejr kan der ske sjove og uventede ting. Regnen stoppede først ved ni-tiden, men derefter fik jeg også travlt. For mange fugle var blæst ind i fjorden og nu ville de ud igen. Aldrig før har jeg set så mange fugle trække ud af fjorden som denne morgen med bl.a. Alk 132, Rødstrubet Lom 72, Fløjlsand 26 og Mallemuk 2.
Den 22. oktober var alt igen helt roligt ved Rosenvold Pynt og bortset fra en strandet lystbåd, på den modsatte side af fjorden ved Høll, og træstammer, rødder og grenstumper langs kysten ved Rosenvold Pynt, var der ikke mange spor tilbage fra uvejret.
|
LN, JJ og HP obser ved Rosenvold, den 22. oktober 2023 |
Megen regn var faldet i løbet af natten til den 25. oktober og først kl. 08.20 stoppede regnen helt og jeg begav mig, som de foregående dage, ud til obs-posten ved Rosenvold Pynt. Kort efter ankom DD. Efter en times tid flyttede vi lidt væk fra kysten til 00´er-obspladsen for at få lidt mere læ for den friske vind fra SØ. Det skulle vise sig at være en meget klog beslutning. For kl. 10.25 opdager DD en kjove nærme sig fra vest på vej ind over strandengen og lige imod os - gammel Mellemkjove var det, men dog uden store køller. Var vi blevet, hvor vi startede dagens obs, kunne den let være fløjet helt uset forbi, lige bag om ryggen på os.
|
Mellemkjove trækkende NØ, Rosenvold Pynt, den 25. oktober 2023. Indsatte fotos: Morten DD. |
Lørdag den 4. november var jeg for anden gang på krydstogt til Vejlerne for at se efter en Amerikansk Kærhøg fundet af HHN en uges tid forinden. Første gang jeg forsøgte var den 27. oktober, hvor jeg spejdede forgæves i 10 timer. Denne gang startede jeg lidt før daggry syd for Selbjerg Vejle, sammen med HHN og HLæ, i et område hvor mange kærhøge overnatter, men uden held.
Efter et par timer drog HLæ og jeg til Kogleaks-skjulet, hvor fra kærhøgen oftest var blevet set i den forgangne uge. Og sørme om ikke det lykkedes at se kærhøgen derfra, efter ca. 4 timeres venten, til stor begejstring for omkring 25 fuglefolk. Fuglen sås ganske fint i teleskop og bedre end mine foto herunder giver indtryk af.
|
Amerikansk Kærhøg ved Kogleaks, Vejlerne, den 4. november 2023 |
Søndag den 5. november blev endnu en dag på krydstogt. For da jeg op ad formiddagen fortalte Yvonne at der var set 6 Eremitibis på Værnengene, var hun helt klar i spyttet - Vi kører nu! Og så gik det stærkt og det var heldigt, for 5 minutter efter vi ankom til Værnengene, lettede de 6 ibiser og forsvandt langt væk mod øst.
|
Eremitibis på den sydlige del af Værnengene. Bemærk satellitsender på ryggen af forreste fugl. den 5. november 2023 |
Nu da vi var på langfart, valgte vi at se os omkring i nærområdet, hvor det lykkes at se andre fine arter som Kohejre og Halsbåndstroldand. Sidste fuglestop blev sydmolen i Hvide Sande, hvor Yvonne fik Kaspisk Måge som ny art. Dertil så vi Tejst i indsejlingen og den art har jeg ikke set i Hvide Sande siden min halvtresårs fødselsdag og der er immervæk en rum tid siden.
Dagen sluttede vi af hos min søster og svoger i Hvide Sande med en god pizza fra Restaurant Storm. What´s not to like.
|
Kohejre og Halsbåndstroldand, hhv. Værnengene og sø ved Nymindegab, den 5. november 2023 |
Den 7. november drog jeg for sidste gang i år til Rosenvold Pynt for at kigge fugletræk - troede jeg. Det blev en moderat dag, hvor highligt var en sen Hvid Vipstjert, som fouragerede i det opskyllede tang.
|
Hvid Vipstjert ved Rosenvold Pynt, den 7. november 2023 |
Den 9. november drog Yvonne og jeg nordpå for at få en uges ferie i sommerhuset. Det blev til flere morgenobser på Grenen med fine arter som Islom, Søpapegøje, Søkonge og Hvidsisken. Da vi hørte om en Tophejre ved Nygårds Mølle, vest for Elling, kørte vi dertil og så den i silende regnvejr. Ny DK-art nr. 302 til Yvonne og så var alt godt.
|
Tophejre ved Åsted Å nær Nygårds Mølle, den 12. november 2023 |
DD hentede mig i Vejle, tidligt om morgenen den 25. november, for at vi kunne give Rosenvold et sidste skud. Vi var i god tid og det var godt, for det var spejlglat. Vinteren bankede på i smuk vejr.
|
DD gør klar til indtastning af dagens obs i Dofbasen, Rosenvold Pynt, den 25. november 2023 |
Vi ankom til pynten i god behold kl. 8 og var enige om at dagens target-art var Søkonge. En del var set i indre farvande dagen før og efter blot et kvarter så vi da også dagens første, som blev fulgt af yderligere 3 inden der var gået en time. Det glædede vi os meget over i de næste 3 timer.
Klokken 10.56 tog dagen imidlertid en helt ny drejning. Da meldte DD om en "spids/slank og rød" kærhøg lavt over de yderste træer mod øst. Vi var dermed sporet ind på, at det måske kunne være en Steppehøg. Fuglen kom ret imod os og i teleskop kunne vi se hvid nakkeplet, noget hvidt på siden af hovedet og mørk boa-lignende tegning på halssiden samt "rødlig" underside. På den baggrund var vi ikke sene til at udråbe fuglen til Steppehøg.
|
Omtrent sådan så vi "Steppehøgen" i teleskop, Rosenvold Pynt, den 25. november 2023 |
Efter det korte kig (alt for korte skulle det senere vise sig) på fuglen i teleskop, greb vi vores fotogrej for at sikre dokumentation af den måske seneste "Steppehøg" i Danmark nogensinde.
"Steppehøgen" fyldte naturligvis alt i vores snak resten af dagen indtil vi meget glade kørte hjemad kl. 13. Vel hjemme og efter en lur vågnede jeg frisk og noget af det første jeg tænkte på var, at der da vist var temmelig meget hvidt omkring og især over øjet på "Steppehøgen". Det var først da jeg blev lidt nervøs.
Hurtigt fik jeg overført foto fra kameraet til PC og så gik der ikke mange minutter, før jeg var sikker på at vi havde fejlbestemt en Hedehøg til Steppehøg. Et hurtigt opkald til DD afslørede, at han var sporet ind på det samme.
|
Hedehøg 1K hun og seneste fund i Danmark, Rosenvold Pynt, den 25. november 2023 |
Det er ikke første gang, at jeg fik kigget alt for lidt på en sjælden fugl i felten på grund af min iver efter at fotodokumentere fuglen og det bliver helt sikkert heller ikke sidste gang. Denne gang gik det heldigvis godt.
Hedehøg i Danmark i november rammer helt uden for skiven og ligger langt uden for artens kendte forekomst i Danmark. Seneste anerkendte fund er en gammel han fra Ballum Enge i Sønderjylland den 19. oktober 2012. Dette fund er også det seneste fund, der er omtalt i "Systematisk oversigt over Danmarks fugle 1800-2019".
RoC har efterfølgende oplyst til mig, at han har set Hedehøg på Grenen den 5. november 2000. RoC oplyser at fundet er publiceret i en NOK-rapport. Det er uvist, hvorfor fundet ikke er omtalt i den seneste systematiske oversigt.
Den 26. november satte PNN og jeg hinanden stævne ved Rosenvold Pynt for sidste gang i november. Dagen blev en påmindelse om, at det kan være hundekoldt om vinteren og vil næppe blive husket for noget som helst. Til gengæld vil oktober og november blive husket for at jeg for første gang så Mellemkjove og Hedehøg ved Rosenvold Pynt.
På havnen i Vejle er mange af lystbådene allerede sat på land for vinteren og vandrefalkeparret holder stadig stand på havnen. Desværre har vandrefalkene ikke ynglet de sidste par år. Sidst på eftermiddagen den 26. november sad begge fugle sammen ved redekassen på Twin-Towers. Så hvem ved...jeg holder øje fra altanen.
|
Twin-Towers ses til venstre i billedet, den 30. november 2023 |
Et nyt kunstværk blev indviet i Klimaparken i Vejle den 30. oktober 2023. Havobservatoriet er det blevet kaldt og skal sætte fokus på havstigninger som en konsekvens af den globale opvarmning. Kunstværket simulerer med få minutters mellemrum den aktuelle tilstand og bølgegang for en ny position i havet omkring Danmark - fx bølgerne ud for Hvide Sande, i Østersøen og i Vejle Fjord. Bag kunstværket står danske Lise Autogena og engelske Joshua Portway.
|
Havobservatoriet ses i centrum af billedet i snevejr i Klimaparken, den 30. november 2023 |
Vi ses derude til nye store oplevelser og indtil da: "Take care of all your memories. For you cannot relive them" (Bob Dylan).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar