Finn Salomonsen udgav bogen "Fugletrækket og dets gåder" i 1953 og ingen bogtitel har hængt så godt fast i min erindring, som denne. Første gang jeg fik bogen i hånden svarer omtrent til dengang Obelix faldt i gryden, vil jeg tro.
Fuglenes gådefulde træk har, så længe jeg kan huske, forundret mig og selv om der er gjort mange store opdagelser siden bogen udkom, er det stadigvæk gådefuldt.
For et års tid siden fik jeg en idé om, at vi engang burde kigge nærmere på sammenhænge mellem vejret og fugletrækket ved Rosenvold. Så da efterårstrækket ved Rosenvold var slut for i år, gik jeg i gang.
Grundlaget, for at kunne belyse sammenhænge mellem vejret og fugletrækket, er DMI´s Vejrarkiv for perioden 2011-2024 sammenholdt med fugleobservationer i Dofbasen i samme periode.
Fra andet halvår (efteråret) er der i perioden 2011-2024 rapporteret fugle i Dofbasen fra sammenlagt 936 dage. Det svarer til 36,6 % af dagene i andet halvår i 14-års perioden.
Af de 936 dage indgår 172 dage i min undersøgelse. Det svarer til 18,4 % af dagene med observationer.
Til undersøgelsen har jeg udvalgt 23 arter, som jeg mener, er gode repræsentanter for de almindelige fugles træk ved Rosenvold.
For disse arter har jeg søgt efter sammenhænge mellem store forekomster og vejret. Hvis der foreligger data, har jeg også set på sammenhænge i dagene før og efter de store trækdage.
Først præsenteres mit bud på optimale perioder til at se et stort træk af hver af de 23 arter, efterfulgt af mit bud på de sikreste vindretninger til at opleve et stort fugletræk over land og over fjorden. Derefter følger mine bedste bud på gode "trækudsigter" for de 23 arter.
Til slut vises figurer med en sammenstilling af observationer og vejrdata for hver af de 23 arter i 3-8 dages sammenhængende perioder, som dækker både gode og dårlige trækdage.
Resultaterne er begrænset af, at registreringen af fugletrækket ved Rosenvold er indsamlet mere eller mindre tilfældigt (ofte i weekender) og dertil er væsentlige vejrdata som fx fin-/støvregn og sigtbarhed desværre ikke en del af DMI´s vejrarkiv.
På trods af det tør jeg dog godt sige, at jeg hermed har taget et lille spadestik til en bedre forståelse af "Fugletrækket og dets gåder" ved Rosenvold. Om vi i de kommende år kan få nogle finere detaljer frem om trækket, det må tiden vise.
Det kunne fx være meget interessant at kigge lidt længere væk til lande mod N og Ø, for det er derfra fuglene kommer til Rosenvold om efteråret. For hvordan var vejret mon dér, hvor fuglene opholdt sig, en, to eller tre dage før de dukkede op ved Rosenvold.
Indtil der måske bliver kigget nærmere på det, vil jeg bare glæde mig til igen og igen, at tage til Rosenvold og følge efterårstrækket og dér gøre mig umage med at registrere vejrforholdene.
Og når jeg så alligevel er dér, så vil jeg naturligvis holde øje med, om nogle af mine "trækudsigter" er til at stole på.
Vi ses derude...
Jeg holder øje ved julefrokosten 2009 i Natur- & Miljøforvaltningen, Vejle Kommune |
Hvornår skal man være på pletten?
Tabellen herunder viser i hvilke perioder, der er bedst chance for at se et stort træk af hver af de 23 arter ved Rosenvold. Bemærk at "Svaler" og "artspar" betegnes som arter.
En flok Sortænder trækker mod V midt i Vejle Fjord på 1-2 km højde, den 6. august 2023 |
Sangsvane
Ultimo oktober til primo december efter nætter med betydeligt temperaturfald til nær frysepunktet og svag vind under 5 m/s mellem SV og NV og halvskyet vejr.
Canadagås
Ultimo august til medio september ofte efter nat med temperaturfald og halvskyet til skyfrit vejr med svag vind under 5 m/s mellem V-NV-NØ.
Bramgås
De første 3 uger af oktober på dage med overskyet vejr (evt. med lidt finregn) og svag vind under 5 m/s fra den sydlige sektor (Ø-S-V).
Pibeand
De første 2 uger af september. Hold øje med dage med hel- eller halvskyet vejr (evt. med lidt finregn og moderat diset/usigtbart vejr) og svag vind mellem S og SØ under 5 m/s.
Sortand
Første halvdel af august i overskyet vejr med regn øst for og svag vind under 5 m/s mellem SØ og SV.
Rødstrubet Lom
Sidste halvdel af oktober til midten af november i overskyet vejr med svag vind under 5 m/s mellem S og SØ.
Hvepsevåge 1K trækker SV ved Rosenvold, den 10. september 2024 |
Rørhøg
Sidste uge i august til midten af september i skyfrit til halvskyet vejr med svag vind under 5 m/s fra V eller frisk vind 7 m/s fra NV. Regn i Øst-danmark og temperaturfald kan måske have en betydning.
Hvepsevåge (adulte)
I sidste halvdel af august med skyfrit til halvskyet vejr og 5 m/s fra V (S-NV). Typisk har dagen(e) før været overskyet og lidt regnfulde. Regn V for på dagen kan være positiv og så er det påfaldende at temperaturen ofte falder om natten efter en god trækdag. Kan fuglene mon fornemme det i forvejen?
Hvepsevåge (1K)
I midten af september og styret af de samme vejrforhold som for de adulte fugle (se oven for).
Tårnfalk
Sidste halvdel af september med halvskyet vejr og 3-5 m/s mellem S og V. Et temperaturfald natten før og regn V for på dagen, har muligvis en positiv effekt. Der er dog også eksempler på gode trækdage i slutningen af august og starten af oktober.
Almindelige Ryler og Krumnæbbet Ryle ved Rosenvold, den 12. juli 2024 |
Strandhjejle
Medio august og lidt frem i halv- til helskyet vejr med svag vind under 5 m/s mellem S og SV og byger især N og V for. Inden for perioden ultimo juli til ultimo august kan der være gode dage.
Almindelige Ryle (adulte)
Sidste halvdel af juli på dage med halv- eller helskyet vejr med byger og vind 3-5 m/s mellem S og V.
Almindelig Kjove 1K trækker V ved Rosenvold, den 28. august 2023 |
Almindelig Kjove
Sidst i august og første halvdel af september i overskyet vejr evt. med lidt nedbør og svag vind under 5 m/s fra V eller jævn vind 3-6 m/s fra SØ.
Dværgmåge
Sidste halvdel af oktober og starten af november i overskyet vejr evt. med lidt nedbør og svag vind under 5 m/s mellem Ø og S. Foregående dage med hård vind fra Ø kan være godt.
Hav-/Fjordterne
Den sidste uge i juli og første uge i august med hel- eller halvskyet vejr og lidt nedbør, samt svag vind 3 m/s, overvejende mellem S og V.
Ringduer trækker SV ved Rosenvold, den 11. oktober 2020 |
Ringdue
Sidste halvdel af oktober i skyfrit eller næsten skyfrit vejr med svag vind 2-5 m/s mellem V og NV og evt. med lidt spredte byger.
Svaler
Sidste halvdel af september i halvskyet vejr med tiltagende vind 3-6 m/s mellem V og S og gerne med lidt spredte byger.
Rørspurv i tagrør før den trak SV ved Rosenvold, den 12. september 2024 |
Skovpiber og Gul Vipstjert
Sidste halvdel af august i halvskyet vejr med svag vind 1-3 m/s mellem V og SV og evt. lidt spredte byger mod Ø eller V.
Vindrossel
Medio oktober på en overskyet til halvskyet dag med svag vind 2-4 m/s mellem S og V og gerne med lidt finregn, gerne efter en blæsende periode.
Bog-/Kvækerfinke
Ultimo september til medio oktober på en overskyet eller næsten overskyet dag med svag vind 2-3 m/s mellem S og V evt. med lidt byger og finregn. Et vindomslag fra NNØ til SØ i løbet af natten kan udløse stort træk på trods af, at vind fra den østlige sektor normalt er no-go til småfugletræk.
Grønsisken
Medio september til medio oktober på en kvartskyet dag med jævn vind over 5 m/s fra V og lidt nedbør V for. Et vindomslag fra NNØ til SØ i løbet af natten kan udløse stort træk på trods af, at vind fra den østlige sektor normalt er no-go til småfugletræk.
Stillits
Fra en uge ind i oktober og måneden ud i halvskyet til næsten overskyet vejr i jævn vind 3-6 m/s fra SV og evt. lidt byger.
Rørspurv
Medio september til medio oktober i halvskyet vejr med jævn vind omkring 5 m/s fra V til SV og evt. lidt byger.
I de sidste 30 år er der registreret 1553 trækkende Sangsvaner ved Rosenvold og heraf er de 778 registreret i den seneste 10-års periode (2015-2024).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar