Overskriften stammer fra Skousen & Ingemanns sang fra 1971 "Herfra hvor vi står". Du kan høre sangen ved at klikke her
Den 23. marts ankom Yvonne og jeg til vores sommerhus i Lodskovvad og vi havde glædet os meget...længe.
Det blev starten på mit fugleforår i Skagen, hvor jeg dagligt står med ligesindede på Grenen. Herfra kan vi følge fugletrækket og se os omkring til alle sider.
Den 24. marts stemplede jeg for første gang ind på Verdens Ende på Grenen, hvor Rolf Christensen (RoC) allerede var i gang med de daglige tællinger af trækkende fugle over land og de to have. Det har han gjort siden han flyttede fra Værløse til Skagen i november 1991.
![]() |
RoC passer obsen på Verdens Ende, her lidt efter solopgang, den 26. marts 2025 |
100+ Topskarver
Det tidlige forårstræk i Skagen er kendt for et stort antal topskarver, hvis lige ikke ses andre steder i landet. Et træk som RoC har fulgt nøje og bogført i sin notesbog, siden han opdagede det i 2007.
Siden dengang har antallet været stødt stigende og i år er der set omtrent 100 NV-trækkende topskarver fra Verdens Ende, heriblandt den hidtil største flok (27 eks.), som RoC fandt den 20. marts. I flokken var der i øvrigt også 4 sortænder og det ser vi ikke så tit.
Halvdelen af forårets topskarver var allerede trukket, da jeg stemplede ind på Verdens Ende. Den største dag for mig blev den 8. april med 20 eks. og min største flok var 9 eks. samme dag.
Ved Lista Fyr i SV-Norge er der i år set over 4500 trækkende topskarver. En stor del af disse fugle har påbegyndt deres træk fra den Vestsvenske skærgårdskyst, ligesom det er tilfældet med de fugle, vi ser flyve forbi Grenen.
![]() |
En tæt flok med 9 topskarver på vej mod Lista Fyr i SV-Norge, Verdens Ende den 8. april 2025 |
2 Kongeederfugle
I det tidlige forår har to kongeederfugle opholdt sig i skagensområdet. Det var en voksen og en ung han og så vidt jeg ved, er det første gang der er set to individer samtidigt i Skagen.
Heldigvis var begge fugle stadig i området da Erik Enevoldsen (EE) aflagde os et 2-dages besøg på Verdens Ende den 6. - 7. april. Det var akkurat tidsnok til, at han fik set begge kongeederfugle samtidig på førstedagen for hans besøg og dertil fik han set flere trækkende topskarver og gråmåge, som var target-arter for besøget. EE samler nemlig på årsarter for sjov, ligesom som mig.
Den unge han-kongeederfugl sås sidste gang den 6. april og den voksne han sås sidste gang den 9. april.
![]() |
EE og RoC omringet af jordtåge, Verdens Ende den 7. april 2025 |
![]() |
Voksen kongeederfugl ved Grenen, den 6. april 2025 |
1, 2, 3, 4 Blå Glenter
Den 2. april var jeg på "Sandklit" ca. 100 m syd for Sandormsvinget sammen med Henrik Højholm (HHØ). Senere kom Søren Skov (SøS) og Simon Siggaard Christensen (SSC) kortvarigt forbi.
Omkring kl. 10.10 melder HHØ om en lys kærhøg med høj vingestilling og SøS når, som den eneste, også at se den. Fuglen sås kun kortvarigt og de beskrev den begge to som en lille og meget lys kærhøg med høj vingestilling. De mente, at det kunne være en gammel steppehøg han.
Der blev derfor spejdet intenst i de følgende minutter, men fuglen var som sunket i jorden. HHØ var tydeligvis ret frustreret over, at fuglen ikke kom frem igen og jeg husker, at han på et tidspunkt sagde, at han havde opfattet oversiden som underlig mørk. Det var en underlig bemærkning, tænkte jeg, men alligevel fik den lov til at "hænge" upåtalt i luften.
Det gjorde den dog kun indtil kl. 10.28, da Skagen Fuglestations observatører råbte blå glente. Da gav HHØ´s bemærkning pludselig mening og vi vidste da, at det naturligvis var den blå glente, de begge havde set et glimt af.
Vi fandt hurtigt glenten, der allerede var på vej ud over stranden og jeg fulgte den indtil den forsvandt som en lille prik kl. 10.34. Den tøvede ikke en eneste gang og jeg tænkte, at den ser vi aldrig igen.
Om den alligevel vendte om eller om det var en ny blå glente, der 1½ time senere sås trække NØ på stor højde over Flagbakken og Skagen Havn, ved jeg ikke. Den fugl så vi aldrig på Grenen.
Den 14. april, sidst på eftermiddagen, sås en blå glente kortvarigt på Hulsig Hede, men på trods af mange folk i felten, blev den ikke genfundet den dag.
Det blev den dog dagen efter ved solopgang, hvor den kunne ses raste og fouragere over Storsig i flere timer.
![]() |
DOF-ung fik skabt trængsel på Fyrvej ved solopgang, den 15. april 2025 |
Glenten var endda så venlig overfor sit publikum, at Yvonne kunne nå frem fra Lodskovvad på cykel og se den samtidig med, at jeg tog de foto du kan se herunder. Jeg havde naturligvis tilbudt at hente hende, men hun afslog, for derefter at fortryde og tage cyklen.
![]() |
Blå glente. Der bliver holdt øje med den fremmede fugl, Storsig den 15. april 2025 |
![]() |
Gråkragen nøjedes ikke med at holde øje med den fremmede fugl, Storsig, den 15. april 2025 |
På tredjedagen fløj den helt ned til Jerup Enge og på fjerdedagen (17. april) var den så igen tilbage på Storsig for en kort bemærkning. Det blev den måske sidste observation af den fugl.
Den 27. april dukkede der så igen en blå glente op, som aldrig kom længere end til Flagbakken og den sås kun af ganske få.
Det store spørgsmål er så, om der har været 1, 2, 3 eller 4 blå glenter i Skagen i april 2025. Jeg vakler...
Sortrygget Hvid Vipstjert
Den 9. april 2025 var RoC og jeg på Sandklit og det var i sig selv en sjældenhed, for der skal meget til at lokke RoC væk fra Verdens Ende. Det gik så godt, at vi dagen efter satte os derud igen.
![]() |
RoC obser fra Sandklit den 9. april 2025 |
Den 9. april var dagens bedste fugl en sortrygget hvid vipstjert han (racen yarrellii) som gik sammen med 8 almindelige hvide vipstjerter (racen alba). Vi var så optaget af den flotte yarrellii-han, at vi helt overså en yarrellii-hun i flokken. Det kan man godt tænke lidt over...
Hunnen fandt jeg først nogle dage senere, da jeg kiggede en videooptagelse igennem. Yarrellii-hannen ses sammen med hunnen i den sidste halvdel af videoen.
Videoen kan du se ved at klikke her
![]() |
Sortrygget hvid vipstjert og almindelig hvid vipstjert ved foden af Sandklit, den 9. april 2025 |
Steppeørnen trak NØ og forsvandt
Den 6. juni 2023 dukkede en 2K steppeørn op på Hulsig Hede og selv om jeg var i området i dagene efter, var jeg nok den eneste birder i Nordjylland, som ikke fik set ørnen med 100% sikkerhed i det forår.
Det blev der imidlertid rådet bod på i de følgende to år, hvor fuglen har opholdt sig i Nordjylland, til stor glæde for rigtig mange fuglefolk.
Den 8. april 2025 dukkede steppeørnen op over Skagen for første gang i år og det samme gentog sig dagen efter. Fuglen var nu blevet godt og vel halvvoksen (4K) og alt tydede på, at vi igen skulle have fornøjelse af den hen over foråret.
![]() |
Steppeørnen over Damsted, den 9. april 2025. Foto: Jan Eske Schmidt |
Den nu næsten 4 år gamle steppeørn havde et overraskende bredt hvidt bånd i undervingen, som det ses på fotoet. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om vi ville have bestemt dens alder korrekt, hvis vi ikke havde kendt dens historie. Jeg tror, vi havde bedømt den til at være et år yngre.
Der er indtastet 1200 observationer af den "nordjyske" steppeørn i dofbasen og den geografiske fordeling kan du se på kortet herunder, hvilket vidner om at den har været til stor glæde for rigtig mange.
![]() |
Fordeling af 1200 rapporter om steppeørnen i perioden 5. juni 2023 - 10. april 2025. Kilde: Dofbasen |
Den 10. april 2025 var RoC og jeg, som tidligere nævnt, på Sandklit nær Sandormsvinget. Det skulle vise sig at blive en usædvanlig trækdag.
Først så vi en 2K han-duehøg trække NØ kl. 10.55-11.05 på stor højde for til sidst at forsvinde som en lille prik. I det øjeblik (kl. 11.05) blev steppeørnen udmeldt på zello fra Skarvsøen og først efter 5 minutters intens spejden, fandt vi den skrue meget højt over vores hoveder.
Da steppeørnen begyndte at trække ud over kysten, valgte jeg at følge dens trækforsøg mod NØ, som så ofte før. Vinden var SSV 5,7 m/s da den forlod kysten, men i de følgende minutter drejede vinden op til VSV og tiltog til mere end dobbelt styrke i stødene (se neden for).
![]() |
Vindmåling ved Skagen Fyr den 10. april 2025. Kilde: DMI |
Steppeørnen blev efterhånden mindre og mindre i mit teleskop og undervejs drejede den rundt 4 gange og hver gang var det kun et enkelt drej, for derefter at fortsætte trækket mod NØ. Kl. 11.18 forsvandt den af syne i mit teleskop og da var den vel 7-8 km ude over havet og stadig på stor højde.
Der er ingen tvivl om at den mange gange tidligere, ligesom denne dag, var tilstrækkelig højt oppe til at den med lethed kunne se land ca. 60 km væk.
Forventningen var naturligvis, at steppeørnen ville komme retur, som den havde gjort så mange gange før. Min fornemmelse var dog, efter at have fulgt fuglen til den forsvandt, at det måske var det sidste vi ville komme til at se til fuglen. Jeg udsendte derfor neden for viste Birdalarm.
Min kommentar i udmeldingen "trak måske ud" blev mødt af en del mistro og det er der ikke noget at sige til.
Jeg tror, at steppeørnen måske blev overrumplet af det hurtige og markante vejrskifte eller også kan den netop have "læst" vejrskiftet og derfor besluttet, at tiden og vinden var perfekt til at tage turen videre til Sverige.
Hidtil havde jeg undret mig meget over, at fuglen havde været så længe i Nordjylland, for arten er udpræget trækfugl. Derfor har jeg tænkt, at det måske kunne være en steppeørn undsluppet fra fangenskab.
Datoen for steppeørnens forsvinden over havet passer dog ret fint med artens forårstræk og derfor tror jeg nu mindre på den teori.
DOF-ung finder lys dværgørn i Påsken
Påsken faldt sammen med godt fuglevejr og vil desuden blive husket for 37 unge birdere på lige så mange cykler.
DOF-ung var nemlig på påskelejr i Skagen og de gav den gas fra tidlig morgen til sen eftermiddag og bidrog med mange fine meldinger på zello.
![]() |
JHC og DOF-ung på Sandklit. I baggrunden ses 400 m væk mange flere DOF-ung på Verdens Ende, 18. april 2025 |
Blandt mange zello-meldinger fra DOF-ung henover påsken var bl.a. genfund af blå glente på Storsig den 15. april og lys dværgørn over Flagbakken den 17. april. Det tidligste fund af dværgørn i Danmark.
![]() |
Lys dværgørn med musvåge over Hulsig Hede den 17. april 2025 |
Æder spækhugger sortænder?
Den 21. april var der midt på formiddagen stor uro blandt de tusinde sortænder, som for tiden raster i Skagerrak nær Grenens spids. Årsagen var en flok på 4 spækhuggere som tydeligvis jagtede ænderne og RoC og jeg er så godt som sikre på, at vi ved én lejlighed så en sortand blive ædt.
Selvom vi har set spækhuggere mange gange i de seneste 10-15 år, så har vi aldrig før set dem jage sortænder og så foregik det endda ret tæt på kysten. Vi var så optaget af sceneriet, at vi helt glemte at filme det...
Den 29. april så vi igen spækhuggere ved Grenen og denne gang var der ligeledes 4 hvaler og de var ligesom sidst, helt tæt på kysten. Jeg er derfor ret sikker på, at det var samme flok som var tilbage.
Jeg optog en lille video hvor Erik Christoffersen (EC) ses i strandkanten i færd med at tage foto af hvalerne og mellem ham og europallen kan du se flokken første gang.
Du kan se videoen ved at klikke her
En hel gulhovedet gul vipstjert
For et par år siden fandt jeg en halv gulhovedet gul vipstjert ved vores sommerhus i Lodskovvad. Den kan du læse om ved at klikke her
Den 22. april skrev RoC en messenger besked til mig kl. 05.55: "Nu er J i tåge på din klit". Det tog jeg som en invitation til, at vi skulle birde derfra på denne tågede morgen, så efter at have tjekket Ellekrattet, traskede jeg derud.
Efterhånden klarede det op og pludselig stod der en gulhovedet gul vipstjert i strandsøen tæt ved obs-posten.
Jeg fik optaget en lille video af vipstjerten inden den kort efter forsvandt. Den kan du se ved at klikke her
![]() |
Screenshot fra video af Gulhovedet gul vipstjert han, Sandklit den 22. april 2025 |
Min tidligste mursejler nogensinde
Den 26. april dukkede en mursejler op ved Nordstrand og Grenen og det var min tidligste observation af arten nogensinde og det fjerde fund i Danmark i år.
![]() |
Tidlig ankomst af mursejler i Skagen, Grenen den 26. april 2025 |
Små skrigeørne i flok
Skrigeørne er ligesom duer i flok, når de er mange nok. For mig er de i flok, når der kommer to sammen og det gjorde der den 27. april i Lodskovvad.
I collagen herunder er fuglen nederst til højre den ene fugl. Den anden fugl ses i forskellige situationer på de 3 øvrige foto.
![]() |
Lille skrigeørn set på stor afstand fra stormatriklen i Lodskovvad, 27. april 2025 |
Dagen efter den 28. april sås en næsten adult lille skrigeørn over Reservatet i Skagen og det var højst sandsynligt en af de to fra dagen før i Lodskovvad.
![]() |
Lille Skrigeørn over Reservatet i Skagen, 28. april 2025. Foto: Erik Christoffersen |
Med udgangen af april har jeg set præcist 200 fuglearter i 2025.
Nybyggeri, maling og træflækning
Det er jo ikke fugletid hele tiden, så i fritiden har jeg bygget brændeskur og flækket brænde, mens Yvonne har malet brændeskuret, hele køkkenet og sig selv. Det hele er blevet rigtig, rigtig flot.
![]() |
Nyt brændeskur og en tilfreds Yvonne efter udført malerarbejde, den 12. april 2025 |
![]() |
To fyrretræer er skåret i skiver og kløvning påbegyndt, den 18. april 2025 |
Vi ses derude.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar