søndag den 30. april 2023

Appelsin tud, ild i håret og en blues

 April 2023

Yvonne og jeg ankom til sommerhuset omkring klokken 9 den 1. april. Vi havde glædet os siden midten af november sidste år, hvor vi lukkede sommerhuset ned for vinteren. Vi var meget spændte på om vi kom frem til et sprængt toilet eller det der var værre. Men alt var vel og hurtigt fik vi vand i rørene og varmen bredte sig i stuen. I de følgende dage var vi lidt rundt i vores nærområde og "ulvestedet" var naturligvis på ruten.

Yvonne og ham sæl ved Ulvestedet, men den var ikke hjemme, 2. april 2023

Ulvestedet uden forstyrrende elementer, og så er det da smukt, 2. april 2023

Allerede den første dag gik turen til Grenen for at se efter en Kongeederfugl, der var fundet nogle dage forinden. Missionen lykkedes med hjælp fra EC og bedre start på vores ferie kunne vi ikke få.

Adult Kongeederfugl med stor appelsin tud ud for Det Grå Fyr, 1. april 2023

Yvonne skulle tilbage til Vejle allerede den 4. april da arbejdet kaldte. Men denne dag skulle alligevel blive en af de allerbedst i april 2023. For omkring middagstid fandt Yvonne sin helt egen Rødtoppet Fuglekonge på en af hendes hyppige gåture i nærområdet ved Lodskovvad Mile. Senere samme dag sås endnu en "rødtop" og denne gang i vores store grantræ i haven. Yvonne fik sig en ny DK-art (nr. 298) og vi fik et nyt fælles reference sted - "Rødtopstedet".

Rødtoppet Fuglekonge (på engelsk kaldet Firecrest) på matriklen, 4. april 2023

Mine daglige fugleture til Grenen går over Hulsig Hede hvor en lav morgenmåne kunne ses langt ude i det fjerne mod vest i de første dage i april. Det var ret køligt i den første uge med morgenis på bilens ruder og rimfrost i græsset.

Hulsig Hede med rimfrost og lav morgenmåne, 3. april 2023

Den 6. april kom vinteren kortvarigt tilbage til Nordjylland, hvor jeg i det første morgenlys blev mødt af en snedækket have. Det blev dog ganske kortvarigt og sneen smeltede hurtigt bort igen. 

Snedækket have med flere træruiner, der flittigt besøges af flagspætten, 6. april 2023

De første 2 uger blev overvejende tilbragt på Grenen og det blev til mange fine oplevelser. Den tredje uge var vinden overvejende østlig og jeg valgte derfor Nordstrand, som viste et rigtig fint træk af bl.a. Blå Kærhøge og steppehøge, og dertil et par storke der altid skaber glæde. I den sidste uge var vejret mere ustadigt med vind fra NV og jeg var igen tilbage på Grenen. Det gav lidt blandede bolsjer med bl.a. rødrygget svale på falderebet. Det samlede aftryk for april 2023 var flere dage med stort og varieret fugletræk både over land og over vand og det er særligt det april er kendt for. Dog blev det i år også til et par sjældne ørnearter og hærfugl, som omtales nærmere neden for.

Hvide Storke over Skagerrak gav mindelser om Tarifa i Sydspanien, Grenen 10. april 2023

3K Steppehøg han ved Nordstrand, den 16. april 2023

2K Steppehøg hun ved Nordstrand, den 19. april 2023

To oplevelser fra Lodskovvad (plus førstnævnte rødtop naturligvis) vil imidlertid være dem der kommer til at stå mest klart i min erindring om april 2023. Det drejer sig om fund af Høgeørn og Stor Skrigeørn. 

Høgeørnen vil første og fremmest blive husket fordi det var anden gang det lykkedes for mig at finde en Høgeørn fra vores "Stormatrikel" på Musvågevej på dens vej mod Skagen. I år skete det den 7. april kl. 13.53. Fuglen var satellitmærket og bar på en lille rygsæk og var af franske forskere rapporteret som overnattende ved Hjardemål. Første gang jeg fandt en Høgeørn fra "Stormatriklen" var den 20. april 2020. Denne fugl var ligeledes satellitmærket og havde overnattet sydvest for Frederikshavn. 

Høgeørn 3K over Skagen den 7. april 2023. Foto: Erik Christoffersen

Stor Skrigeørn vil særligt blive husket fordi det lykkedes mig at set arten fra "Stormatriklen" og fordi jeg da fik taget tilstrækkelig gode foto til, at vi senere har kunnet dokumentere, at det rent faktisk var to forskellige Store Skrigeørne i april 2023. Det første individ sås første gang den 8. april i dårligt lys og på stor afstand af bl.a. JHC fra Flagbakken. Denne fugl dukkede igen op på Flagbakken den 11. april og senere samme dag kunne jeg genfinde den over "Stormatriklen" på dens vej retur mod sydvest hvor foto herunder et taget. Det skulle vise sig at være sidste gang vi så dette individ.

Adult Stor Skrigeørn over "Stormatriklen" i Lodskovvad, den 11. april 2023

Stor Skrigeørn nr. 2 dukkede op den 14. april. Allerede på førstedagen begyndte vi at snakke om at den fugl ikke var identisk med den fugl vi tidligere havde set. Den nye fugl blev set næsten dagligt i næsten 2 uger. Den adskilte sig fra den første fugl ved at have en mere intakt fjerdragt, mangle hak i højre vinge og ved at have intakte spidser på håndsvingfjer i venstre vinge. Begge fugle havde en lille hvid plet på overgumpen, men på det nye individ var den hvide plet delt af en sort bjælke, som kan ses på foto herunder.

Ny adult Stor Skrigeørn over reservatet, Grenen, den 14. april 2023

Den 14. april ankom Yvonne igen til Lodskovvad sent om aftenen med toget. De følgende to dage brugte vi bl.a. på at skære nogle træstrammer op hos SøS, da han havde fået fældet mange flere træer omkring sit sommerhus end han selv kunne klare. Stakken, som ses herunder, skal vi have kørt hjem, flækket og lagt til tørre inden vores ferie slutter i midten af juni. 

Netop som vi var blevet færdige med dagens træarbejde den 16. april meldte LPa over Zello, at den store skrigeørn kredsende syd for Flagbakken. Vi hastede hjem efter vores grej og lidt praktisk tøj og så afsted til Hulsig Hede. Klokken 14.30 fik vi kontakt med ørnen langt ude mod NØ over Hulsig Hede og Yvonne fik sin DK-art nr. 299. 

Fyrretræ på Elefantvej til senere fyring på Musvågevej, 16. april 2023 

Den 17. april var vejret forårslunt og himlen høj og blå. Yvonne og jeg besluttede derfor, at vi denne dag vil tage på en Walk About i Skagen. Turen udgik fra Utzonbygningen ad Kærlighedsstien ind i Neder Mose, videre derfra til Nordstrand og Skarvsøen for at ende på Verdens Ende. Efter en lille frokost i felten gik vi retur via Ellekrattet ind gennem Reservatet, forbi Jennes Sø og den gamle Redningsstation, og derfra tilbage til Utzonbygningen ad Kærlighedsstien. 

Det gave 12 km i benene. Så langt har jeg ikke kunnet gå siden jeg fik store smerter i mit højre knæ i dagene op til at en Prærietrane trak ud fra Grenen. Det var den 8. maj 2021. At kunne gå så langt igen som jeg gjorde, og som næsten var ubesværet, er bare så godt, og jeg glæder mig allerede til den næste tur.

Udsigten over Neder Mose fra Kærlighedsstien, 17. april 2023

Bedste arter på vores Walk About blev Pungmejse, gammel Steppehøg han og så så vi den Store Skrigeørn meget bedre end dagen før. Dertil flere fine Citronsommerfugle som hører til blandt de tidlige sommerfugle. 

Turen sluttede med en frokost på Jakobs Café i midtbyen hvorfra vi igen så den Store Skrigeørn rigtig fint og på vej ud på Superbrugensens P-plads kom en Hvid Stork forbi i lav højde.

Yvonne ved Jennes Sø, 17. april 2023

Den gamle Redningsstation på Batterivej, 17. april 2023

Den sidste uge i april var som tidligere nævnt lidt tung med alt for hård vind fra nordværst, men selv når det er allerværst falder der ind imellem godbider af til dem der holder ud. Den 27. april var en af de dage hvor vi kun var 4 mand tilbage på Verdens Ende da en hærfugl lagde vejen forbi. Det er en art jeg aldrig har fundet i DK og sådan er det stadigvæk, for den blev stjålet fra mig lige bag om min ryg. 

Her kan du høre hvordan det gik til: klik her med musen

Hærfuglen i de yderste klitter på Grenen, 27. april 2023. Foto: Daniel Palm Eskildsen

Ringdrossel sås i beskedent antal i år, men det var nok prisen for lidt for godt vejr og vind fra østlige retninger i lange perioder. Jeg havde håbet på en dag med et par hundrede, men min største dag blev på kun 21 eks. Det var den 23. april.

Ringdrossel han, Saftevandsbakken, 22. april 2023

Og her slutter min lille april-fortælling, men til Jer læsere, der har holdt ud, har jeg gemt en helt særlig beretning fra Fluks (Karsten Klausen) om de utallige skarer af fuglefolk, der i en menneskealder, mere eller mindre overlegent, trodsigt har besejret Flagbakken for derfra at følge rovfugletrækket over Skagen. Tag her godt imod Fluks helt egen The Flagbak Blues - Klik her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar