søndag den 18. september 2022

Maj 2022 i bakspejlet

Det var sol og det var sommer i Vejle efter flytning i starten af juni og indretning frem til september og nu er det altså tid til et lille tilbageblik på maj 2022 i Skagen - hvis det skal nås. 

For heller ikke i 2022 gik det stille af i maj. Det startede ret køligt og med friske vinde fra den nordlige sektor, men fugle kom alligevel. Men inden vi går i gang med fuglene, skal det dog lige nævnes at der den 1. maj trak 6 spækhuggere mod øst forbi Grenen.

Det Grå Fyr set fra Sylviastien, maj 2022

Den 3. maj havde vi årets bedste dag for ringdrossel med 215 på trækforsøg og som så ofte før, sås de mange fugle i frisk modvind (ØNØ) som fik fuglene til at flyve lavt. Ringdrosseltræk er noget af det bedste fugletræk, jeg kender.

Ringdrossel flok på trækforsøg langs Sylviastien 3. maj 2022

I maj var der fortsat pænt med sørgekåber i omløb og Yvonne fik sig en ny art. Op til tre opholdt sig nær vores sommerhus i Lodskovvad og alt i alt fik jeg vel set tæt på en snes stykker. Det skal så ses i lyset af, at jeg indtil i år blot havde set arten én gang i Danmark. 

Pjaltet sørgekåbe i Lodskovvad, 22. maj 2022

Den 9. maj dukkede en steppeørn op og den blev næsten hængende måneden ud til glæde for mange.

Steppeørn returtrækkende, Brænderpasset 9. maj 2022

Så var vi i gang med de sjove fugle, men først et stykke efter midten af maj begyndte varmen at banke på. Inden da sås rødrygget svale den 10. maj, den 13. maj sås en smuk guldpirol og den 15. maj gjorde forårets tredje citronvipstjert trækforsøg.


Den 16. maj dukkede den første biæder op og arten sås herefter nærmest dagligt med enkelte fugle indtil et stykke ind i juni. De største flokke i maj sås den 18. og 20. maj med henholdsvis 13 og 6 individer. De "varme" arter var skudt i gang og den 18. maj dukkede aftenfalkene som forventet op.

Biæder på trækforsøg, Grenen 16. maj 2022

Aftenfalk 2K han, Grenen 18. maj 2022

En maj uden at omtale islommerne går ikke og det blev da også et ganske fint år med 50+. Flere end vanligt sås uforskammet godt, som den der ses herunder.

Islom over Sandklit, Grenen 23. maj 2022

Fra den 21. til 23. maj gik rovfuglene sjok-amok. En lille tårnfalk den 21. maj gik desværre næsten alles næser forbi, mens resten var et kæmpestort tag-selv-bord, til stor glæde for rigtig mange fuglefolk som opholdt sig i Skagensområdet i de dage. 

Verdens Ende var tæt besat i de hektisk majdage, 23. maj 2022

Ørnemenuen var udsøgt og velsmagende og i flæng kan nævnes: kongeørn, havørn, fiskeørn, dværgørn, høgeørn, slangeørn, steppeørn og lille skrigeørn. Jeg har meget svært ved at forestille mig, at det bliver overgået i Danmark, men bemærk dog at både stor skrigeørn og kejserørn mangler...så hvem ved.

Dværgørn over vores sommerhus på Musvågevej i Lodskovvad 22. maj 2022

Høgeørn over Troldkær nær Lodskovvad, 23. maj 2022

Slangeørn over Troldkær nær Lodskovvad, 23. maj 2022

Lille Skrigeørn over Lodskovvad, 23. maj 2022

Men selv i de hektiske ørnedage blev der dog også tid til andre gode oplevelser. Yvonne og jeg cyklede til Skagen med det obligatoriske stop ved Tudsehav og på min vej til morgenobsen på Grenen mødte jeg et nyfødt kid og dens moder. De var på nøjagtig samme sted, som jeg året før også havde set et nyfødt kid. Mon moderen var den samme? Jeg ved det ikke, men et pudsigt sammentræf, tænker jeg.

Yvonne og mig ved Tudsehav, 22. maj 2022

Et kid og dens ængstelige mor en tidlig morgen på Råbjergvej, 24. maj 2022

Puds brillerne og ret blikket mod horisonten. Efterårstrækket er allerede godt i gang og vi ses derude.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar